Pages

Monday, May 24, 2010

Makanan Tradisional India


Makanan Tradisional India adalah masakan dari berbagai kawasan di benua India. Siapa yang tidak mengenali masakan India. Seperti yang diketahui umum, masakan India adalah terdiri dari pelbagai penggunaan berbagai rempah-rempah khas India. Bila sebut makanan berasaskan kari sudah tentu anda terbayang makanan di kedai mamak. Memang diakui bahawa rempah kari digunakan untuk menambah kesedapan makanan. Selain itu, dikatakan juga Masakan Tradisional India juga mencerminkan keanekaragaman iklim, demografi, dan agama..

Mengikut sejarah, Kaum India mula menapak kaki di Malaysia 2,000 tahun yang lalu. Mereka merupakan pedagang dan pada abad ke-10 terdapat beberapa komuniti kecil keturunan India di pinggiran pantai. Ketika dijajah oleh Kerajaan Inggeris, kaum India di bawa masuk ke Semenanjung untuk bekerja di ladang-ladang getah dan seterusnya menetap disini.
Artikel akan datang, saya akan berikan ulasan mengenai makanan tradisional kaum india ni.

No comments:

Post a Comment